Ibland snubblar man över texter på nätet

329th Apr 2013Plus-blogg

Här en liten luftig förklaring till vad gotik är:

Gotiken kännetecknas av okända, dolda krafter, djupa mysterier och en känsla av förbannelse eller överhängande hot, och gotiska karaktärer utforskar ofta urgamla, labyrintiska strukturer. Andra gotiska element är förvandlingen, de kroppslösa rösterna, dubbelgångaren, dubbelnaturen, familjeförbannelsen, mardrömmen, giftet, sjukdomen, somnambulismen, isoleringen, kyrkogården, monstret, hallucinationen, den medicinska abnormiteten, kannibalismen, giftbehållaren, fängelsehålorna, det hemliga rummet, den förlorade äran, det mystiska manuskriptet, perversionen, prostitutionen, ritualen, det hemliga sällskapet, självmordet, det onämnbara, det hemsökta huset, vansinnet, paranoian, den abnorma mördaren, incesten, den döda skönheten, det förflutnas obetvingliga kraft, mannen i svart, den äkta mannen med mord i sinnet, den desperata narkomanen, kraniet, piskan, den kriminella anatomen, likplundraren, de kirurgiska instrumenten, anatomiboken och det dissekerade liket.

Google+: Läs posten på Google+

3 Comments Flöde för kommentarer

 1. Inger MeijerCarlsson (1 maj, 2013, 08:27). Svara

  Gotik är så mycket mera. Gotik är mer än den romanska stilen en tidsstil. Spetsbåge mot rundbåge. Jag skulle vilja påstå att den symboliserade sekulariseringen med allt starkare inflytande av lekmän på kulturutvecklingen. Kulturlivet blev inte bara en kyrkans angelägenhet. Gotiken blev en stil som i hög grad byggde på förnuft och logik. 
  Jag vet inte var du hittat ovanstående text, men det låter mera som den beskriver den romanska stilen.

 2. Johan Ripås (2 maj, 2013, 03:48). Svara

  Tror den texten jag hittade beskriver den så kallade gotiska rockmusiken. 
  De här filurerna:
  https://www.google.com/search?um=1&safe=off&hl=sv&biw=2162&bih=1169&tbm=isch&sa=1&q=gotik&oq=gotik&gs_l=img.12…0.0.2.2677.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0…0.0…1c..12.img.PJZhe1EKkBs&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.45960087,d.bmk&emsg=NCSR&noj=1&ei=COKBUbbQBYjzrQeX94DgDw

 3. Inger MeijerCarlsson (5 maj, 2013, 08:16). Svara

  Tror nog jag föredrar den klassiska gotiska stilen. Har lite svårt för hårdrock – och jag antar att den sk  "gotiska rockmusiken" hör till den katgegorin.

Add a Comment